Varning för mäklare

Att sälja fastigheter är inte längre mäklarens viktigaste uppgift, de pengar som mäklaren drar in på arvodet är en struntsumma, i jämförelse med andra inkomstkällor på bomarknaden. Dagens mäkleri handlar istället om att skaffa nya kunder till banker och försäkringsbolag.

Detta har varit Fastighetsbyrån och Swedbanks affärsidé sedan länge, men många andra har hakat på. Som exempel kan nämnas alla de försäkringsbolag som har öppnad både bank och mäklarservice, de har genomskådat upplägget och vill ha del av kakan.

Så här långt verkar allt vara affärsmässigt och acceptabelt, men problemet uppstår när en budgivare inte har för avsikt att bli kund i mäklarens bank.

Både köpare och säljare drabbas

Vad som händer när “fel köpare” bjuder på en bostad är djupt olyckligt för denne och även för säljaren. Vad mäklaren gör är att styra försäljningen så att bostaden går till en kund i den egna banken/försäkringsbolaget. Mäklaren presenterar diverse skäl för att förmå säljaren att acceptera ett lägre pris, till exempel genom att varna för att en viss köpare “kan ställa till med problem”. Mäklaren kan även ragga kunder genom att helt enkelt strunta i “ointressanta bud”.

Köparen drabbas eftersom denne inte får köpa bostaden, kanske efter en lång och utdragen process, med flera visningar och en långsam budgivning. Även om köparen är beredd att betala mer för bostaden så blir han eller hon avskuren från affären. “Icke godkända köpare” är endast värdefulla för att driva priset till just den nivå som “rätt köpare” kan betala, men inte mer.

Rätt köpare

“Rätt köpare” för en mäklare är den som blir kund i den egna banken och som helst även tecknar försäkring i det egna försäkringsbolaget. Självklart ger detta en betydligt högre vinst på sikt än ett tillfälligt mäklararvode. Till detta kommer ett bonussystem som gynnar de fräckaste mäklarna, vilket lockar fram de allra fulaste sidorna i affärsvärlden.

Många känner sig lurade av sina mäklare utan att inse vad som ligger bakom deras bedrägliga beteende. Du behöver inte fråga många personer innan du hittar någon med negativa erfarenheter. Det finns dock vissa åtgärder för att skydda din position på dagens ruttna bostadsmarknad.

Vad du kan göra

Som köpare av en bostad behöver du kontakta ägaren direkt, oavsett om mäklaren påstår att det är säljarens vilja att inte bli kontaktad. Självklart vill säljaren ha så mycket betalt som möjligt för sin bostad och har inget emot att en köpare visar seriöst intresse. Säljaren vet då om att du finns och kan ifrågasätta varför ditt bud inte förmedlas av mäklaren.

Som köpare bör du endast vända dig till mer seriösa mäklare, d.v.s. sådana som enbart arbetar med fastighetsförmedling. Det bästa sättet att undvika mäklarens bedrägeri är dock att köpa privat, men tyvärr gör branschen allt den kan för att stoppa möjligheten.

Som säljare bör du inte acceptera mäklarens varningar om vissa köpare, utan kräva att alla bud redovisas. Ligg på och ställ krav. Åtminstone ska du inte behöva acceptera ett pris som ligger under marknadsvärdet!

Även som säljare bör du vända dig till renodlade mäklare, som är obundna av banker och försäkringsbolag. Du kan också sälja bostaden privat, men det blir som sagt allt svårare att göra detta. Till exempel Blockets försäljningskanal är i det närmaste helt övertagen av mäklare, och samtidigt vill man tvinga fram ett lagstadgat krav på mäklare vid bostadsaffärer.

Prata med andra

Slutligen, vad du som läser detta bör göra nu, är att höra dig för hos dina närmaste om deras erfarenheter. Om de är missnöjda med sina mäklare förklarar du hur det ligger till inom branschen. Tillsammans kan vi stoppa bedrägeriet.

Sanningar finns, och de kommer alltid fram!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s